Memahami Apa Itu Dyslexia dan Asperger

Hii semoga semua sehat dan tetap bersemangat yea… saya ingin berbagi pengalaman mengenai dyslexia dan asperger.

Perbedaan Dyslexia dan Asperger

Terkadang sulit untuk seorang parents menerima hakikat yang anaknya didapati masalah baik itu Dylexia ataupun Asperger, bahkan sulit bagi mereka membedakan antara dyslexia yang hanya dyslexia sahaja ataupun esperger (learning disorder dan autism high function).

Sampai lah pada suatu cerita tentang seorang ibu/ayah yang memiliki anak yang mengalami asperger.

Anak ini sekilas nampak biasa, tetapi ketika diperhatikan lebih jauh ianya adalah seorang yang mengalami Asperger, terkadang orang tua mengatakan faham tentang anaknya tetapi hakikatnya mereka tidak dapat menerima yang anaknya seperti itu.

Terapi Untuk Asperger

Untuk parents yang mengalami anak yang didapati asperger hendaklah memahami betul-betul dan dapat menerimanya dengan hati yang terbuka.

Seorang yang mengalami asperger harusnya mengambil dua terapi yang sejajar.


Yang pertama ialah terapi untuk Learning Disorder dan yang kedua ialah terapi untuk Behavior Management, Social skills dan caracter developmentnya.

Terapi Untuk Dyslexia

Berbeda dengan anak yang hanya ada masalah dyslexia sahaja, mereka boleh menjalankan terapi dyslexia sahaja, tetapi untuk mereka yang asperger mereka haruslah mengambil beberapa terapi secara bersama.

Fahami Keperluan Anak Anda

Jadi pastikan keperluan anak-anak anda… fahami dan tetap semangat untuk terus support sesuai dengan keperluannya.

Yang harus ibu/bapa fahami jika mendapatkan anak seperti ini, mereka bukanlah tidak pandai atau lemah IQ. Jangan patah semangat usaha terus dan tetap berjuang untuk masa depan anak-anak.

Terimakasih

Hubungi saya

Hari Senin – Jum’at

Jam 09.00-17.00 WIB